17.10.10

En dröm i choklad



CHOKLADFUDGEKAKA

av Elisabeth Johansson ur Choklad (2008)

♥ ♥ ♥

Kaka: 150 g smör ♥ 2 ägg ♥ 2 1/2 dl strösocker (1 1/4 dl råsocker) ♥ 1 tsk vaniljsocker ♥ (1 msk kallt kaffe) ♥ 1 1/2 dl vetemjöl ♥ 1/2 dl kakao ♥ 1 tsk bakpulver
Fudge: 1 1/2 dl vispgrädde ♥ 1 1/2 dl strösocker (eller hälften råsocker) ♥ 2 msk ljus sirap ♥ 100 g mörk choklad (jag hade även i ca 70 g vit choklad) ♥ 75 g smör

♥ Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker. Tillsätt kaffet (fungerar utmärkt även utan). Sikta i mjöl, kakao och bakpulver. Rör i det smälta smöret.
♥ Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen cirka tjugo minuter. Låt kakan svalna i formen.
♥ Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Låt koka under omröring under några minuter till en tjock och blank smet. Ta av kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll på smeten på chokladbotten och låt kakan kallna. Pudra över kakao.

[Gör kakan i god tid innan servering för att fudgeglasyren skall hinna stelna]

Text och bild lånad av Weronica-en mammas dag. Har ni inte gjort den här kakan förr så är det ett MÅSTE.

Inga kommentarer: